Short-Beaked Echidnas - Ausztrália állatai

Fizikai leírás

Míg a legtöbb állatnak a tűztől való félelme van, a rövid csőrű echidnasok ( Tachyglossus aculeatus ) hajlamosak a tűz epizódjain keresztül aludni, belépve az ilyen események állapotába. Ezeket az echidnákat könnyedén megkülönböztetik a krémszínű tüskék, amelyek egész hátsó felszínüket, valamint apró farukat is bevonják. A méz a sötét vöröses színű szőrmék között a gerincek között szigeteli az állatot a szélsőséges hőmérsékletek ellen. A test ventrális felülete sörtékkel és szőrrel van borítva. A echidna tüskéi valójában módosított szőrszálak, amelyek keratinból állnak, és amelyek akár 50 milliméter hosszúságúak is lehetnek. Az állatok körülbelül 30-45 centiméter hosszúságúak és körülbelül 2-7 kilogrammot tesznek ki. A echidna nyaka alig látható a gerincek alatt. A pofája alján egy kis fényes szem van. Csak rövid távolságra nyithatja fogazatlan állkapcsait, csak annyira, hogy lehetővé tegye a 15–18 centiméteres, ragadós nyelvét, hogy be- és kifelé mozogjon.

Diéta

A rövid csőrű echidnák a hangyák és a termitek előnyben részesítik az elsődleges élelmiszerforrásukat, de rovarokat, férgeket és grubokat is táplálnak. Elővágó lábukat használják, hogy ásni tudjanak a földbe, vagy ragadozó kutyákat keresnek. Miután észlelték a zsákmányt, a nyelvüket ragadós nyákkal borított nyelvükkel kinyitják, hogy a ragadozót a nyelvhez csatolják. Ezután azonnal rángatják a nyelvüket, és nem engednek időt arra, hogy a zsákmány harcolni és menekülni tudjon. Bár az állkapcsaik fogtalanok, a szájuk tetején levő kemény párnák és nyelvük alapja szétrombolja a zsákmányt, amit ezután lenyelnek. A takarmányozási folyamat során az echidnák a nyelvüket gyorsan és gyorsan váltják ki, ami a Tachyglossus nevéből adódik, ami „gyors nyelv”.

Élőhely, tartomány és tűz túlélő képességek

A rövid csőrű echidnák széles skálája és eloszlása ​​van. Olyan változatos helyeket foglalnak el, mint az erdők, a rétek, a hófödte hegyek, a sziklás tájak és a sivatagok. Egyike az óceániai különálló állatoknak, és Ausztrália nagy részén találhatók. Tasmaniában megtalálható a T. aculeatus setosus alfaj, míg a T. aculeatus multiaculetaus alfaj a Dél-Ausztrália Kangaroo-szigetén virágzik. Ezeknek az echidnáknak az egyik legérdekesebb vonása az, hogy képesek a túlélésre a vaddisznó tüzekbe lépni. 2013-ban, amikor egy hatalmas erdőtüzelés a Warrumbungle Nemzeti Park keleti ausztrál erdőjében tombolt, a tudósok észrevették, hogy a rövid csőrű echidnák az erdő kevés vadon élő túlélője közé tartoztak. A mélyreható tanulmányok kimutatták, hogy ezek az echidnák képesek szembeállni a tüzekkel azáltal, hogy belépnek egy inaktív állapotba, ahol a testhőmérsékletük jelentősen lecsökkentik az energiaszükségletük csökkentése érdekében, és így az egész katasztrofális eseményen keresztül alszanak a földalatti bordáikban rejtve, várva a tűz állj meg. A vaddisznók által okozott legtöbb vadon élő haláleset akkor keletkezik, amikor a fák állatokra esnek, vagy az ételek táplálásakor csapdába kerülnek a tűzben. A rövid csőrű echidnák a torpor állapotába rejtőzködő helyükbe lépve képesek legyőzni mindkét fenyegetést.

Társadalmi viselkedés

A rövid csőrű echidnák nem rendelkeznek rögzített barázdákkal vagy otthoni területekkel, és 21 és 93 hektár közötti területeken vándorolhatnak. Általában aktívak a nap folyamán, de mivel nem tudják tolerálni a hőt, a meleg napok során éjszaka vagy krepszulárisvá válnak. Ezek az echidnák endotermikusak, optimális hőmérsékletüket 32 ​​° C körül tartva. Ezek az állatok szintén télen hibernálnak, és egész évben rövid idő alatt átütnek.

Szaporodás és tetvek ciklusa

A rövid csőrű echidnas mate május és szeptember között, amikor mind a férfiak, mind a nőstények erős muskin szagot termelnek a társaik vonzására. Egy egyetlen nőstény csatlakozik egy leendő férfiak vonatával, aki körülbelül 4 hétig tart. A 21-28 napos terhességi periódus alatt a nő a fészekbe rakja a fészket a földre, és a vemhesség végén a tojást a köpenyéből egy hasi tasakba viszik át, amelyet a tenyésztési időszak alatt alakít ki. Tíz napon belül a kölykök néven ismert hatchling a tojásból kilép, és az anyai test mentén felmászik a tejet keresve, ahonnan szopja az anyja tejét. Az anya gyakran hagyja el a gubancot a barázdában, miközben máshol táplálja az ételt. Körülbelül 180 és 205 nap között a kölyök készen áll arra, hogy elhagyja a barázdát, és azóta elveszíti a kapcsolatot anyjával.