Mi a világ legkisebb fajta majom?

A Pygmy marmoset (Cebuella pygmaea) egy új világ majomfajja, amely az Amazonas esőerdőjében található. A faj a világ legkisebb majomának tekinthető. Egy felnőtt pygmy marmoset súlya öt uncia, és legfeljebb hat hüvelyk mérete a fejtől a farokig. Szexuális dimorfizmus figyelhető meg a fajokban, amelyeknél a nők általában nehezebbek a férfiaknál. A apró majomnak két alfaja van; a keleti sárkány marmózsó és az északi kiskutya marmoset. A majom Kolumbiában, Bolíviában, Peruban, Brazíliában és Ecuadorban található.

Viselkedés

A pygmy marmoset majom négykézlábon sétál, és az idő nagy részét a fák magasabb részén (kb. 66 méterrel a talaj felett) töltik, de ritkán a lombkorona. A majom agilitása nyilvánvalóvá válik abban a képességben, hogy 16 lábnyi ugrást hoz létre az ágak között. A kiskutya a fákon található vékony ágakon fészket biztosít a fiataloknak. A vékony ágak előnye, hogy nem tudják támogatni a potenciális ragadozók, mint a jaguárok és a kígyók súlyát. A társadalmi emlős olyan csoportokban él, amelyek mindegyike legfeljebb kilenc személyből áll. Minden csoportban legalább egy felnőtt tenyésztő nő és felnőtt férfi és utódai vannak. A majomnak kifejező kommunikációs rendszere van, amely magában foglalja a trilleket és a j-hívásokat. A hangok segítenek a csoportban élő majmoknak egymás közti kommunikációban, ha táplálkoznak vagy utaznak.

Diéta

A majom elsősorban a fákból származó gumi és gyümölcslé táplálkozik, és teste jól illeszkedik ehhez az étrendhez. A karok éles karmokkal rendelkeznek, amelyeket a majom arra használ, hogy behatoljon a vastag kéregbe, amiből a szap. A pygmy marmoset fogászati ​​formula olyan fogakkal rendelkezik, amelyek ösztönzik a szappan áramlását. A majom emésztőrendszere is alkalmazkodik az étrendjéhez, és egy nagy cecumot tartalmaz, amely a gumi emésztéséhez szükséges. Más tárgyak, amiket a pygmy marmoset majom táplál, magukban foglalják a rovarokat, gyümölcsöket és nektárt.

Reprodukció

A nem szezonális tenyésztő, a pygmy marmoset általában egy-két ikert szül. A majmok monogámi kapcsolatokkal rendelkeznek, ahol párok kötődnek az élethez. A fiatal pygmy marmoset majmok magas halálozási arányt mutatnak, mivel az anya-majmok ritkán termelnek tejet, ami elegendő a többszörözéshez. A fiatalok némelyike ​​a fészkükből a halálba esik, míg mások a ragadozók és kígyók áldozatává válnak. Ezen tényezők következtében a fiatal majmok több mint 75% -a nem éri el a felnőttkorot.

fenyegetések

A természetvédők úgy vélik, hogy a pygmy marmoset majom népessége alacsony a kockázattal. A Természetvédelem Nemzetközi Szövetsége a „majomot” „legkevésbé aggasztónak” nevezi. Ennek a megnevezésnek az oka részben a majmok kiterjedt természeti tartományának köszönhető. Azonban a majom létét még mindig fenyegeti az élőhelyének az erdőirtás formájában bekövetkező emberi tevékenység által okozott elpusztítása. A majmok a vadon kívül is elfoglaltak és egzotikus háziállatokként kerülnek értékesítésre kis méretük és viszonylag állandó lakóhelyük miatt.